Hälften så gammal, men minst lika kompetent — Malte Roos är en av de yngsta kandidaterna i valet till Europaparlamentet

På plats 34 på Miljöpartiets preliminära lista står Malte Roos. Med sina 24 år är han bland de yngsta som ställer upp i valet. Hans medkandidater från samma parti är i snitt nästan dubbelt så gamla, runt 40 år — och de anses fortfarande vara ynglingar i EU-sammanhang. Malte Roos berättar om när han träffade Max Andersson, en av Miljöpartiets nuvarande
Europaparlamentariker, som valdes in 2014.

— Han blev inbjuden att vara med i en grupp för unga EU-kandidater. Då var han strax under 40 år gammal, det ansågs vara ungt för en EU-kandidat.

Miljöfrågor har alltid varit en självklarhet för Malte Roos. Tidigt lärde hans föräldrar honom att värna om naturen, och de spenderade mycket tid utomhus.

— Jag blev nästan indoktrinerad, säger han med ett skratt.

Under FN-rollspel på gymnasiet fick han upp ögonen för politiken, och internationella
relationer.

— Jag upptäckte att det var roligt att debattera, och argumentera för mina åsikter.

Nu känns en kandidatur i EU-valet som det naturliga steget för Malte Roos politiska karriär, eftersom just EU har makt att ta avgörande beslut i många av de frågor som ligger honom extra varmt om hjärtat. Bistånd, migration och kampen mot fattigdom — och miljön, såklart — är bara några av de få områden där Malte Roos ser sig kunna påverka extra genom EU. Men det är långt ifrån alla unga som anser EU lika självklart som Malte Roos. Av de röstberättigade i Sverige i åldersgruppen 18-24 var det endast 46 procent som ställde sig i valbåset under Europaparlamentsvalet 2014. Men Malte Roos tror inte detta beror på politiskt ointresse, och tar upp Greta Thunberg — som har skolstrejkat till förmån för klimatet — som exempel.

— Tvärt om, unga är väldigt intresserade av politik. Unga har ju också åsikter. Jag tror det handlar om att informationen är dålig. Det räcker inte att dra igång en kampanj två veckor innan valet.

Även om det inte råder brist på politiska åsikter bland unga, och sätten att engagera sig på är många, finns det fortfarande utmaningar för personer just i Malte Roos åldersgrupp när det kommer till EU. Den genomsnittliga Europaparlamentarikern är 54 år gammal och på sina ställen råder normer som sätter käppar i hjulet för unga politiker som vill ta sig in i parlamentet. Ofta ses det som ett krav att ha parlamentarisk erfarenhet från hemlandet för att bli vald till EU-parlamentet.

— Vissa tänker att vi unga inte vet vad vi pratar om. Här gäller att visa oss på styva linan och visa att vi visst vet vad vi håller på med, säger Malte Roos.

Hans unga ålder, som ibland ses som ett hinder, borde snarare ses som en av hans största tillgångar, menar han.
— Jag har ett annorlunda perspektiv, och kan nå en helt annan målgrupp än den genomsnittliga Europaparlamentarikern kan.

I vår hoppas han bli invald i Europaparlamentet, men om det inte skulle gå vägen är han beredd att försöka fler gånger. Klockan tickar för klimatet, påpekar Malte Roos.

— Vi unga kan inte sitta på sidlinjen när det är vi som kommer att leva med konsekvenserna.

Text: Nikita Englund

Artikeln publicerades ursprungligen i Jolubladet, Lunds Universitets tidning för Journalistutbildningen, 15/2-2019.